Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Προσκληση για την ημερα εορτης του Ψάλτου

Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι της Ψαλτικής τέχνης
Στον κανονισμό που υφίσταται και που καθορίζει τους όρους, συνθήκες, δικαιώματα, καθήκοντα κλπ των Ψαλτών, καθορίζεται η 4η Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ως ημέρα γιορτή του Ψάλτου.
Τα ΔΣ της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. και του Πανελλ. Συνδ. Ιερ. Αττικής απεφάσισαν να τελεστεί εορταστική εκδήλωση την 3η Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 μμ, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Άγιοι Πάντες Καλλιθέας, με Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, που θα ψάλουν χοροί Ψαλτών δεξιά υπό τη δ/νση μου και αριστερά υπό τη δ/νση του Προέδρου του Π.Σ.Ι Αττικής Θεολόγου Ερσωτέλου.
Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, θα έχω τη τιμή να σας προσφέρω καφέ σε παρακείμενο κέντρο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματα της τάξης μας και να ανταλλάξουμε σκέψεις, προτάσεις, ιδέες και λύσεις.

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Θα ήθελα να επικοινωνήσω με κάθε ένα ξεχωριστά για να σας προκαλέσω και να σας παρακαλέσω, να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα αυτό, έτσι ώστε από την αθρόα συμμετοχή σας να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη για να συνεχίσουμε δυνατά και σταθερά την οραματική μας προσπάθεια.
Μια τέτοια ηχηρή πανψαλτική συμμετοχή δεν θα αφήσει αδιάφορους την Εκκλησιαστική και Πολιτειακή ηγεσία όπως και τα ΜΜΕ, διότι θα δοθεί νότα ότι ο κοιμισμένος Γίγαντας του Μουσικού μας Πολιτισμού, ο Ψαλτόκοσμος της Ορθοδοξίας ξύπνησε, και συσπειρωμένος δηλώνει, το τρανταχτό παρόν, ότι είναι Συμπαγές Σώμα, ακμαίο, δυνατό έτοιμο για τον απαιτούμενο αγώνα, να καταλάβει την Θέση που δικαιούται στο Μουσικό Στερέωμα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Είμαι σίγουρος ότι τα λόγια αυτά ηχούν στα αυτιά μας παράταιρα και σαν φιλολογικές κορώνες χωρίς περιεχόμενο. Και δικαίως ακούγονται έτσι διότι το μίζερο και άτολμο παρελθόν μας, αποκλείει την συμμετοχή μας από κάθε όραμα κάθε ελπίδα κάθε πρόοδο.
Το κοντόθωρο παρελθόν μας και η δουλική και άνυδρη συμπεριφορά μας, οδήγησε τον πρώτο σε πλήθος και ομοιογένεια μουσικό οργανισμό της χώρας, και το μοναδικά συγκροτημένο πολιτισμικό σώμα, τη φωνή των Ψαλτών, σε περιθωριακή και γκετοποιημένη διαδρομή, αφορισμένη και αποκλεισμένη από την κοινωνία και υποτιμημένη και απαξιωμένη ακόμη και από τον φυσικό μας εταίρο τον Κλήρο.
Ο στείρος ψευτοεγωισμός μας, η άκριτος έπαρσή μας, και η προκλητική αποχή μας από την κοινή και οργανωμένη δράση, έχει εκμηδενίσει την αξία και τη δυναμική του καλλιτεχνικού αναστήματός μας, με άμεσο αποτέλεσμα να κυριαρχεί η έρευνα έναντι της τέχνης, οι δημόσιες σχέσεις έναντι της αξίας, η μετριότητα έναντι του ταλαντούχου κλπ.
Άς κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή την Παρασκευή στις 6μμ, να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα βροντερό παρόν, να παραλλάξουμε τη παροιμία, ψάλλοντας όλο το εκ Ψαλτών Εκκλησίασμα το οκτάηχο Θεοτόκε του Θ.Γεωργιάδη, και αντί φωνή λαού οργή θεού, να γίνει!! φωνή Ψαλτών τρόμος αρμοδίων κωφών....
Σας περιμένω λοιπόν την Παρασκευή στις 6μμ στους Άγιους Πάντες Καλλιθέας.


Γιώργος Ναούμ
Πρόεδρος ΟΜ.Σ.Ι.Ε.

(πηγή www.omsie.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: