Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.)

Πρόεδρος : Ναούμ Γεώργιος
(Αθήνα)
Α΄ Αντιπρόεδρος : Μπλάνας Πέτρος
(Βόλος)
Β΄ Αντιπρόεδρος : Ερσωτέλος Θεολόγος
(Αθήνα)
Γ΄ Αντιπρόεδρος : Τζινεβράκης Χαράλαμπος
(Θεσσαλονίκη)
Γεν. Γραμματέας : Γιαλούρης Ιωάννης
(Αθήνα)
Έφορος: Ναούμ Κυργιάκος
(Χαλκίδα)
Ταμίας : Πάτρας Πέτρος
(Αθήνα)
Ειδ. Γραμματέας : Καραγκούνης Κωνσταντίνος
(Βόλος)
Μέλη: Τζιτζικας Γεώργιος
(Άρτα)
Μακρυγιάννης Γεώργιος
(Πάτρα)
Παπαδάκης Κωνσταντίνος
(Ηράκλειο)

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.), που αναδείχθηκε από τις αρχαιρεσίες της 26.6.2010, έγινε δεκτό από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010. Προηγήθηκαν συναντήσεις του Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάρκο Βασιλάκη, τον Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κλήμη Κοτσομύτη, τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γεώργιο Ρέμπελο και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, ο οποίος υποσχέθηκε ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή, που θα επιμελείται η Ομοσπονδία μας. Ετέθησαν στις συναντήσεις αυτές διάφορα ερωτήματα και θέματα προς συζήτηση. Η αντίδραση και η στάση όλων υπήρξε άριστη, ανταπέδωσαν τον σεβασμό προς τα Μέλη του Δ.Σ. και υπήρξε αυθόρμητη έκφραση συμπαράστασης και στήριξης των αιτημάτων και οραμάτων του νέου Δ.Σ. για την Τάξη μας. Μετά το Συνοδικό Μέγαρο, σύσσωμο το Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. μετέβη στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου είχε μακρά και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Θωμά Χρυσικό. Κατά την συνάντηση αυτή, η συζήτηση περιεστράφη στα δύο εξαιρετικά φλέγοντα θέματα του Κλάδου, δηλαδή της στέγασης και της εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Ο π. Θωμάς Χρυσικός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αιτήματά μας και μας ανέλυσε με λεπτομέρεια τις ενέργειες που θα γίνουν για την ικανοποίησή τους.

Κατά την συνάντηση, στην επίσημη αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον Μακαριώτατο, η οποία διήρκεσε περί τα 45 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο νέος Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. κ. Γεώργιος Ναούμ παρουσίασε τους στόχους και τα οράματα του νέου Δ.Σ., ενώ οι συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε χρόνια προβλήματα, που ταλανίζουν την ιεροψαλτική τάξη, ζητώντας την συνδρομή του Μακαριωτάτου για την ταχεία επίλυσή τους. Απαντώντας, ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της Μουσικής μας Τέχνης, επιδοκιμάζοντας το πνεύμα του νέου Δ.Σ., και εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθούν τα προβλήματα, που απασχολούν τον Κλάδο μας, όπως και να υλοποιηθεί η πρόταση του Προέδρου κ. Γ. Ναούμ για ίδρυση Μουσικής Ακαδημίας.

Στην συνέχεια, οι συνάδελφοι επέδωσαν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο το ακόλουθο Υπόμνημα :

Αριθμ. Πρωτ. 1124 / 16-09-2010 Αθήναι, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Προς : Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον

Θέμα : Το νέο Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε.

«Μακαριώτατε,

» Το νέο Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., το οποίο εξελέγη νομίμως στην τακτική Γ.Σ. των μελών την 26η Ιουνίου 2010 και συγκροτήθηκε σε σώμα κατά την Α΄ Συνεδρίασή του την 2α Ιουλίου 2010, έχει την ευλογία και την τιμή, να Σας παραδώσει το παρόν μνημόνιο της πρώτης επισκέψεώς του στην Μακαριώτητά Σας, επιζητώντας την αγιαστική Σας ευλογία στο έργο του.

» Τα ένδεκα (11) μέλη, που συναπαρτίζουν το παρόν Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., ανέλαβαν το σοβαρότατο τούτο υπούργημα σε μία περίοδο καμπής και παρακμής της Ομοσπονδίας, αφ’ ενός, κρισίμων δε εξελίξεων για την Ψαλτική Τέχνη και την Ιεροψαλτική οικογένεια, αφ’ ετέρου.

» Δεν αναλάβαμε, Μακαριώτατε, την παρούσα ευθύνη με φιλοδοξίες, αλλά μετά φόβου Θεού και μετά ζώσης αγάπης, προκειμένου να εργασθούμε για την δόξαν του Κυρίου και την διακονία της Εκκλησίας του. Ώστε, επιζητούμε την ευλογητική αλλά και χειραγωγική Σας δεξιά και την αυτοπρόσωπη αρωγή Σας στο δύσκολο έργο μας.

» Επιτρέψτε μας, Μακαριώτατε, να Σας υπενθυμίσουμε τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της Μητρός ημών Εκκλησίας, τα οποία αφορούν στην Εκκλησιαστική μας Μουσική, για τα οποία χρειαζόμαστε άμεσα την παρέμβασή Σας :

» α) Μέγιστο πρόβλημα είναι η διαίρεσις των Ιεροψαλτών σε αντίπαλες ομάδες με αφορμή καλλιτεχνικές και επιστημονικές διαφοροποιήσεις. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ένωσις των διεστώτων εν Χριστώ Ιησού, δι’ αγάπης, αλληλοκατανοήσεως, συγκλίσεων και συνεπικουρίας όλων για την πρόοδο και προαγωγή της Ψαλτικής Τέχνης ως σωστικού μέσου στην Θ. Λατρεία μας. Αυτονόητος είναι η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ι. Συνόδου και τις Συνοδικές Επιτροπές Λατρείας και Τέχνης.

» β) Ως αποτέλεσμα αυτής της ενώσεως, αναμένουμε την οριστική λύση των θεωρητικών ζητημάτων της Τέχνης με την βοήθεια και της επιστήμης, μέσω τακτικών και ουσιαστικών εργασιών σε ημερίδες και διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες θα αποφέρουν το πρώτο πλήρες επιστημονικό και κοινά αποδεκτό «Θεωρητικό». Το επόμενο βήμα θα είναι η πραγματοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων.

» γ) Απουσιάζει, Μακαριώτατε, ένα επίσημο Δελτίο / Περιοδικό για την Εκκλησιαστική Μουσική, δια του οποίου θα μπορούσαν να ενημερώνονται οι Ψάλτες και οι κληρικοί μας επί επιστημονικών και καλλιτεχνικών θεμάτων και θα λειτουργούσε τόσο επιμορφωτικά, όσο και επικουρικά στην προβολή της Ιεράς αυτής τέχνης των Πατέρων.

» δ) Είναι, ακόμη, αδιανόητη η – εν κα΄ αιώνι – απραξία της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., αλλά και της Μητρός Εκκλησίας ως προς την καταγραφή του Ιεροψαλτικού δυναμικού της Ελλάδος.

» ε) Εξάλλου, είναι αναγκαιότατη η δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων με το ηχητικό, φωτογραφικό και μελοποιητικό αρχείο της Ψαλτικής από την βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο έως σήμερα.

» στ) Ο ψηφισθείς υπό της Ι. Συνόδου «Κανονισμός Ιεροψάλτου» χρήζει διορθώσεων, συμπληρώσεων και επικαιροποιήσεως, όπως, άλλωστε, κάθε νομοθετικό διάταγμα.

» ζ) Τέλος, είναι οξύτατο το πρόβλημα της υποβαθμίσεως των Τίτλων Σπουδών της Βυζαντινής Μουσικής, από τις πολλές – δυστυχώς – περιπτώσεις ασυνείδητων συναδέλφων, οι οποίοι διανέμουν – ορθώτερον, πωλούν – Πτυχία και Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής, αντί αδράς αμοιβής, σε πρόσωπα μη επαρκώς ή στοιχειωδώς καταρτισθέντα. Αδιαφορούν δε αυτοί για την τεράστια ζημία που κατεργάζονται στην Εκκλησία και το Έθνος, κυρίως δε, στις ανυποψίαστες ψυχές των μικρών μαθητών των Μουσικών Σχολείων και των Ωδείων της χώρας. Επί του θέματος έχουμε σοβαρότατες προτάσεις και επιζητούμε την ταχύτατη παρέμβασή Σας.

» Μακαριώτατε,

» Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως για την υπομονή Σας να ακούσετε ή να διαβάσετε το παρόν μνημόνιο της πρώτης αυτής συναντήσεώς μας.

» Κλείνοντας, επιτρέψτε μας να τονίσουμε, ότι χωρίς το προσωπικό Σας ενδιαφέρον, αλλά και την υλικοτεχνική αρωγή της Ι. Συνόδου (π.χ. στέγαση, οικονομική, γραμματειακή και τεχνολογική υποστήριξη κ.τ.ό.), δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα σχέδιά μας, αλλά και στις καλές προσδοκίες της Εκκλησίας και σύσσωμης της Ιεροψαλτικής οικογένειας από εμάς.

» Ασπαζόμαστε την δεξιάν Σας

» Υιικώς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματεύς

Γεώργιος Ναούμ Κωνσταντίνος Καραγκούνης

(πηγή www.omsie.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: