Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Εκδημία Χρήστου Χατζηνικολάου

Το Σάββατο 11-12-2010 απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ελλάδος Χρήστος Χατζηνικολάου.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την προσεχή Δευτέρα 13/12 και ώρα 3 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (επί της οδού Μεσογείων, στην πλατεία του ομωνύμου Δήμου, λίγο πριν την ΕΡΤ).
Αιωνία του η μνήμη.

Ο Χρήστος Χατζηνικολάου (γένν. Σκουραΐτικα Σάμου 1935) εκλεκτός πρωτοψάλτης, μουσικοδιδάσκαλος, χοράρχης και γενικά σύγχρονη προσωπικότητα της βυζαντινής μουσικης με ποικίλη μουσική δραστηριότητα και εθνωφελέστατο έργο. Διδάχτηκε την ψαλτική τέχνη σε μικρή ηλικία από τον Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και αργότερα (όταν σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) μαθήτευσε στο Εθνικό Ωδείο και πήρε πτυχίο βυζ. μουσικής, δίπλωμα μουσ/δασκάλου και πτυχίο ωδικής (όλα με Άριστα). Πρωτοψάλτης στην Αγία Παρασκευή Αττικής, όπου είχε οργανώσει και διευθύνει Ανδρική και Μικτή Βυζ. Χορωδία (προηγουμένως, διετέλεσε πρωτοψάλτης σε πολλούς άλλους ναούς της πρωτεύουσας, όπως: στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, στην Κοίμηση Θεοτόκου Νέου Κόσμου). Επίσης καθηγητής βυζ. μουσικής στο Εθνικό Ωδείο από το 1975, καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση (δ/ντής Γυμνασίου), καθηγητής στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και καλλιτεχνικός δ/ντής στη Σχολή Βυζ. Εκκλ. Μουσικής της Μητρόπολης Χίου. Μέλος της Επιτροπής Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ακρόαση των ιεροψαλτών και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός". Είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ (στις εκλογές της 20.6.1998 εξελέγη Α' αντιπρόεδρος). Είχε δώσει συναυλίες στις σπουδαιότερες αθηναϊκές Αίθουσες (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) καθώς και στο εξωτερικό. Είχε εμφανιστεί από τη Ραδιο-τηλεόραση και κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους-κασέτες με βυζ. εκκλ. ύμνους και είχε συγγράψει τα βιβλία:

* "Θεωρία της Βυζ. Μουσικής",
* "Ιστορία της Βυζ. Μουσικής",
* "Μορφολογία", και
* "Μετρική Βυζ. Μουσικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: