Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σημαντική αλλά και άκρως ιδιαίτερη συναυλία έλαβε χώρα στον Άγιο Διονύσιο Αθηνών, την 31 Μαΐου στις 8μμ, από το χορωδιακό συγκρότημα της ΟΜΣΙΕ.
Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι, μεταξύ των θεατών παρευρεύθηκαν και 300 περίπου Καθηγητές Ιατρικής από πανεπιστήμια όλου του κόσμου. 
Η ΟΜΣΙΕ έτυχε της τιμής να επιλεγεί από την οργανωτική επιτροπή του παγκόσμιου Ιατρικού συνεδρίου, να κλείσει τις εργασίες αυτού, με την παρουσίαση της καταληκτικής επίσημης εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση αυτή οι Έλληνες και ξένοι Γιατροί είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν το Βυζαντινό Μέλος και να βιώσουν τον Χριστό θεράποντα Ιατρό, μέσα από επιλεγμένα μαθήματα του Πεντηκοσταρίου με τα οποία υμνούνται τα θαύματα του Χριστού.
Την Χορωδία της ΟΜΣΙΕ διεύθυνε ο Πρόεδρος της, Γεώργιος Ναούμ, διακεκριμένος Ιατρός και Πρωτοψάλτης, ο οποίος έκανε τον παρακάτω χαιρετισμό :
Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σύνεδροι.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα  να επικοινωνήσω μέσα από τα πλούσια ακούσματα Βυζαντινής Μουσικής, με τόσους διακεκριμένους συναδέλφους απ΄όλο τον κόσμο,  στην πρωτότυπη και σεμνή αυτή τελετή
Είναι αυτή η μουσική, απότοκος της Αρχαίας και μήτρα της νεότερης Ελληνικής  Μουσικής, από την οποία θεμελιώθηκε αρχικά το Αμβροσιανό  και εν συνεχεία το Γρηγοριανό μέλος, που απετέλεσε τον εφαλτήρα  επάνω στον οποίο αναπτύχτηκε η κλασσική Μουσική του δυτικού κόσμου.
Ολοκληρώθηκε και ήκμασε κατά τους χρόνους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και  παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας, υπηρετώντας τις λειτουργικές ανάγκες της Ορθόδοξης Ελληνικής και όχι μόνο, Εκκλησίας, με την συμμετοχική άρθρωση των δύο χορών στο δεξιό και αριστερό Ψαλτήρι.
Στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας της, λαμπρύνθηκε από μεγάλες μουσικές προσωπικότητες μελουργών και ερμηνευτών, οι οποίοι σεβόμενοι την παράδοση των Αρχαιοελληνικών τρόπων, τις θεωρίες περί των μουσικών διαστημάτων του Πυθαγόρα, του Ησίοδου, του Αναξαγόρα, του Κολυντιανού και πολλών άλλων ξακουστών εργατών της φιλοσοφίας της μουσικής , διαμόρφωσαν  το σύστημα Ελληνικής μουσικής παρασημαντικής και της οκτωήχου.
Διαφύλαξαν την παρθενία των φυσικών διαστημάτων παρά την ανάπτυξη και επικράτησητης συγκερασμένης κλίμακας στη δύση και διατήρησαν τα διαχρονικής αξίας φιλοσοφικά χαρακτηριστικά, του μουσικού ήθους και μουσικού ύφους  στην μελική εκφορά της ποίησης, ώστε να αποτελεί η μουσική του ανθρώπου μέσον αγωγής της ψυχής από τα κτιστά στα άκτιστα της αιωνίου ζωής.
Θα ακούσετε σήμερα, ίσως οι περισσότεροι από σας για πρώτη φορά, δωρικές απέριττες μελωδίες που αναβλύζουν από γάργαρες ανθρώπινες πηγές και  που  μέσα από την κραδασμική ερμηνεία των ψαλτών του θείου λόγου  με όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ατέλειας, απευθύνονται στα ακουστικά αισθητήρια συγγενών ακροατών με τα ίδια χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ατέλειας , επιτυγχάνοντας  την ποθητή ψυχαγωγική διάδραση, ανθρώπου προς άνθρωπο, ψυχής προς ψυχή,  αγάπης προς αγάπη, με κατάληξη την ένωση του ανθρώπου με τον θεό του.
Σας εύχομαι καλή ακρόαση και ψυχαγωγία.
Με τιμή ο Χοράρχης
Γεώργιος Δ. Ναούμ
Πρωτοψάλτης-Καθηγητής Μουσικής
Ιατρός-Παθολόγος
Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής - Ιατρικού Κέντρου Αθηνών



Τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Εύβοιας εκπροσώπησαν οι: (από αριστερά) Ιωάννης Αθανασίου, Χρήστος Γαλάνης, Κυριακός Ναούμ και Κων/νος Κουτσουρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: