Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Μεγάλη Εβδομάδα, με τίτλο "ΟΤΕ Η ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ..."


Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, την οποία διοργανώνει από ετών η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.
Η Εκδήλωση, την οποία υποδειγματικά προλόγισε ο αναλαβών και την διοργάνωσή της, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, έλαβε χώρα στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας το Χορό Ψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Γερογιάννη να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, με άριστο ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης τρόπο. Το μέλος της Χορωδίας και θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Κουτσουρός παρουσίασε με υποδειγματικό τρόπο τους Ύμνους.
Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, ο οποίος πραγματεύθηκε, με την διακρίνουσα Αυτόν απλότητα και το ανεπιτήδευτο ύφος, επίκαιρη ομιλία με υπέροχα θεολογικά νοήματα και θέμα: «ΟΤΕ Η ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΥΡΟΝ...». Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας καταγοήτευσε τους ευλαβείς προσκυνητάς, αφού έδωσε θεολογικές πτυχές στο ζήτημα της προσέγγισης της πόρνης γυναίακς στον Χριστό, που έφθαναν μέχρι την Δημιουργία του κόσμου από τον Θεό και την Πτώση του ανθρώπου από την παραδείσια κατάσταση.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Ιλίου κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ για την παρουσία του και την θαυμάσια ομιλία του προς τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον χοράρχη κ. Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντας χριστιανούς, στους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Και αυτή η εκδήλωση μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας μητροπόλεως στους 97,7 fm.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ - ΠΑΣΧΑ 2013




« Προ έξ ημερών του Πάσχα»      Δοξαστικό Αίνων. Ήχος πλ. β’
«Αλληλούια»                                 Σύντομο. Ήχος πλ. δ’
«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται»            Τροπάριον. Ήχος πλ. δ’
«Τα Πάθη τα σεπτά»                    Κάθισμα Αργόν. Ήχος α΄
«Τω την άβατον»                           Κανών. Αργή Καταβασία.  Ήχος πλ. β’
 «Τον Νυμφώνα σου βλέπω»       Εξαποστειλάριον. Ήχος γ’
 «Ερχόμενος ο Κύριος»                  Στιχηρό Αίνων. Ήχος α’
 «Ο Ιούδας την γνώμη φιλαργυρεί»  Κάθισμα Σύντομο. Ήχος πλ. δ’
 «Πόρνη προσήλθε σοι»                 Κάθισμα Σύντομο. Ήχος γ’
 «Οτε η αμαρτωλός»                      Στιχηρό Αίνων. Ήχος α’
 «Αρχοντες λαών, Λόγον παράνομον»  Αντίφωνον Α’. Ήχος δ’
 «Εστησαν τα τριάκοντα αργύρια»  Αντίφωνον Θ’. Ήχος γ’
 «Σήμερον κρεμάται επι ξύλου»       Αντίφωνον ΙΕ’. Ήχος πλ. β’
 «Σε τον αναβαλλόμενον το φως»   Δοξαστικό Αποστίχων. Ήχος πλ. α’
 «Η ζωή εν τάφω»                          Εγκώμια Α’ στάσις. Ήχος πλ. α’
 «Άξιον εστί»                                   Εγκώμια Β’ στάσις Ήχος πλ. α’
 «Αι γενεαί αι πάσαι»                   Εγκώμια Γ’ στάσις. Ήχος γ’
 «Ανάστα ο Θεός»                          Τροπάριον. Ήχος Βαρύς

Ανακοίνωση της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. για το ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 26 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 
 ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
              ΟΜ.Σ.Ι.Ε.
Αθήνα, 20 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 19η Απριλίου 2013 περιήλθε “ατύπως” σε γνώση της Ομοσπονδίας μας το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ. αριθμ. 26, που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με Αριθμό Πρωτοκόλλου Εξερχομένου 1029/2013 και ημερομηνία 18 Απριλίου 2013 και θέμα την κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των υπαλλήλων (άρα και των Ιεροψαλτών συμπεριλαμβανομένων) των Ν.Π.Δ.Δ. Ιερών Ναών και Μονών.
Σκοπός της Εγκυκλίου αυτής φέρεται να είναι η “συμμόρφωση” προς το άρθρο 1, παράγραφος Γ, υποπαράγραφος 1, στοιχείο 1, του Ν. 4039/2012, τ. Α’) κατά την απόλυτη διατύπωση του οποίου: “Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α. καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καταργούνται από 1.1.2013.”   
Το σκεπτικό της Εγκυκλίου εδράζεται στην άποψη ότι “δεν επιτρέπεται πλέον η εγγραφή εις τους Προϋπολογισμούς των Ιερών Ναών και Μονών Κονδυλίου υπέρ καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας εις το προσωπικό αυτών, ούτε η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος”.
Καταρχάς θεωρούμε ότι αποτελεί εξαιρετικά σημαντική παράλειψη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου να προβεί σε μια τέτοια απόφαση χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί με τα θεσμοθετημένα Όργανα εκπροσώπησης των Ιεροψαλτών, διότι αποτελεί πεποίθησή μας ότι μέσα από μια τέτοια διαβούλευση είναι βέβαιο ότι θα προέκυπταν θετικές σκέψεις και ενδεχομένως και σημαντικές προτάσεις.
Επιπλέον από τους σχετικούς νόμους του Κράτους και την συγκεκριμένη απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακύπτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εργασιακή υπόσταση των Ιεροψαλτών και, κυρίως, αποκαλύπτεται το εγνωσμένο θεσμικό κενό που επί δεκαετίες, παραμένοντας εκκρεμές και άλυτο, αποκλείει τους ψάλτες από βασικά εργασιακά δικαιώματα άλλα ΚΥΡΙΩΣ στερεί από το Σώμα της Εκκλησίας μας την δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης του μεγάλου εθνικού κεφαλαίου της Ψαλτικής Τέχνης.  
Με την πεποίθηση ότι η Απόφαση αυτή θέτει “επί τάπητος” όλα τα αναφερόμενα ανωτέρω ζητήματα με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους Ιεροψαλτών - Μέλη της ξεκινάει μια συστηματική και βαθειά μελέτη με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων Εργατολόγων για την διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου - ΠΡΟΤΑΣΗΣ που θα αφορά τόσο στη σχέση Ιεροψαλτών και Ιερών Ναών, όσο και στους άξονες μέσα από τους οποίους η Ψαλτική Τέχνη (και Επιστήμη) μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας με επίκεντρο την Εκκλησία.
Στο μεταξύ, θα παρακολουθούμε διαρκώς και επισταμένως την ανταπόκριση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, στην ακροτελεύτια προτροπή της Εγκυκλίου για ενσωμάτωση των επιδομάτων στις μηνιαίες αποδοχές των Ιεροψαλτών, όπως ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ η ηθική αλλά και η επιβεβαίωση της βαρύτητας του όρου ΜΗΤΕΡΑ Εκκλησία.  
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη και προτείνουμε την άμεση συγκρότηση μικτής Επιτροπής με εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Ομοσπονδίας προκειμένου να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος για την συνολική διευθέτηση και επίλυση του Ιεροψαλτικού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας
    Γεώργιος Ναούμ                                   Κωνσταντίνος Πολίτης