Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ψήφισμα για την Κοίμηση του Μητροπολίτου πρώην Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Εύβοιας «παπα-Γιώργης Ρήγας» συνεδρίασε εκτάκτως στις 27-1-2010 και ώρα 11:00, μετά από την αναγγελία της Κοιμήσεως του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου πρώην Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου (Βέργη).

Και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω :

1. Εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια των Ιεροψαλτών του Νομού προς τους συγγενείς, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τα πνευματικά τέκνα του εκλιπόντος.

2. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία.

3. Αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση υπέρ Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως.

4. Να αποδοθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

ΧΑΛΚΙΔΑ

27-1-2010

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Γερογιάννης

Ο Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνος Κουτσουρός



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος κυρός ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (Βέργης).

Εκοιμήθη εν Κυρίῳ ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος κυρός ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (Βέργης).

Να αναφερθεί, ότι ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 13:40, σε ηλικία 86 ετών.

Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Χαλκίδος, θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος αύριο Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 15.00, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Χαλκίδας.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμο Νικόλαος Βέργης), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη κυρό Τιμόθεο Ματθαιάκη, μετέπειτα Μητροπολίτη Μαρωνείας και ακολούθως Νέας Ιωνίας (†1994).

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το επόμενο (1953) Πρεσβύτερος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο Δασκαλάκη (†1961). Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας επί μία δεκαετία (1952 - 1962) αναπτύσσοντας σπουδαία δραστηριότητα.

Όταν μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διετέλεσε Διευθυντής Εξομολόγησης στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1962 έως το 1970, ενώ παράλληλα κατά τα έτη 1962 έως 1967 υπηρέτησε ως Υποδιευθυντής και Πνευματικός του Θεολογικού της Οικοτροφείου, όπως και Καθηγητής του μαθήματος της Εξομολογητικής στο «Φροντιστήριο Πνευματικών» στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Μεταξύ των ετών 1962 και 1963 απεστάλη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Δυτική Γερμανία για να εξυπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες των εκεί απόδημων Ελλήνων. Στη συνέχεια και κατά τα έτη 1962 έως 1974 υπηρέτησε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος και Ιεροκήρυκας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας Αθηνών. Από το 1970 έως 1973 διετέλεσε Γραμματέας στη Μόνιμη Συνοδική Επιτροπή Ποιμαντικού Έργου.

Από τον Ιανουάριο του 1974 μέχρι την ημέρα της εκλογής του υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματέας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ Τίκα (†1998) στην Ιερά Σύνοδο, όπως επίσης και Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου και Γραμματέας της Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας.

Στις 13 Ιουλίου 1974 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Χαλκίδος και στις 14 Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας. Ενθρονίστηκε στη Χαλκίδα την Τετάρτη 31 Ιουλίου 1974.

Στο διάστημα των 27 ετών της Αρχιερατείας του, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος διακρίθηκε για τον πράο και αόργητο χαρακτήρα του, τη σύνεση και τη σοβαρότητα στη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως και των Ιδρυμάτων της, ενώ καλλιέργησε την αγάπη και τον σύνδεσμο με τους ιερείς της Επαρχίας του, δίνοντας αφορμή να ανοιχθούν νέοι δρόμοι ποιμαντικής προσφοράς και επικοινωνίας.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Χαλκιδέων το 1999. Τιμήθηκε ακόμη με την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο του απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα, την 6η Ιανουαρίου 2005.

Τον Νοέμβριο του 2001, υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του από τα καθήκοντα του εν ενεργεία Μητροπολίτη και έως της κοιμήσεως Του εφησυχάζε στη Χαλκίδα απολαμβάνοντας την αγάπη του διαδόχου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και των λοιπών πνευματικών του τέκνων.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Υποδοχή τμήματος Τιμίου Ξύλου

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 έγινε η υποδοχή τμήματος Τιμίου Ξύλου φυλασσομένου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Βερμίου όρους. Η υποδοχή έγινε στην πλατεία Κανήθου και έπειτα κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Κανήθου. Στον Πανυγηρικό Εσπερίνο που ακολούθησε χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ενω συμπροσευχόμενοι ήταν οι Σεβ. Μητρ. Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Κορίνθου κ. Διονύσιος.
Στο Αναλόγιο παρεβρέθηκαν πολλά απο τα Μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Εύβοιας όπου έψαλλαν υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Γερογιάννη.
Οι Ιερές Ακολουθίες που έχουν προγραμματιστεί θα διαρκέσουν εως 20 Ιανουαρίου όπου και θα γίνει η αναχώρηση του Τιμίου Ξύλου για την Ι.Μ. στην οποία φυλάσσεται.